30.03.2018–22.04.2018 INBOX: Dawid Wojtalewicz | Kwadrato Roso s Pektywa M HKA
INBOX: Dawid Wojtalewicz | Kwadrato Roso s Pektywa

Dawid Wojtalewicz werd op 15 december 1989 geboren in Gostynin (Polen) en groeide op in Gabin. Hij studeerde aan de Stedelijke Academie van Turnhout en de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen. Vorig jaar won hij er omwille van zijn lyrische schilderijen, hun magische presentatie, en zijn tomeloze inzet en energie de Hugo Roelandtprijs.

Dawid is een rasschilder die zijn werk opbouwt, op basis van geometrie, kleursysteem en symboliek. De drie pijlers van zijn werk zijn technische vaardigheid, intellectuele inhoud en rationaliteit. Hij koos de kleur roze als opvallende handelsmerk en uithangbord van zijn heel eigen esthetiek en kunstopvatting.

Tegelijk is David trouw aan filosofische grondwaarden. Hij is steeds op zoek naar een menselijk spoor, naar de complexiteit van de natuur en naar inzicht in de materie. In zijn optiek is de kunstenaar niet zomaar een maker van kunstwerken, maar een profeet die schoonheid schept en creëert. In de lijn van figuren als Sâr Péladan, James Lee Byars of Joseph Beuys ziet hij de kunstenaar als een sjamaan die bemiddelt tussen het hogere en de wereld van het hier en nu.

Hij zegt: “De waarheid is verbonden aan een kracht die buiten mijn mogelijkheden ligt. Wat overblijft is het scheppen, creëren en leven.”

Dawid Wojtalewicz stelde eerder tentoon in Turnhout, Mol, Zoersel, Deurne, Antwerpen maar ook in Eindhoven (Nederland) en Gabin (Polen).

Het M HKA reserveert de vijfde verdieping voor verrassende interventies en intieme pop-uppresentaties. INBOX is een plaats die inspireert en verrast, en ons een blik gunt in het universum van bevlogen denkers en doeners. Met INBOX creëert het M HKA ruimte voor een aantal van de vragen die vaak aan het museum worden gesteld.

De INBOX-ruimte is gratis toegankelijk.