27.04.2018–20.05.2018 INBOX: Frank F. Castelyns M HKA
INBOX: Frank F. Castelyns

Het bestaan van kunstenaar Frank F. Castelyns (°1942) werd voor een belangrijk deel in beslag genomen door eindeloze zwerftochten, die hij te voet of per fiets ondernam. Maar een globetrotter, eeuwig op zoek naar onbekende horizonten, was hij niet. Zijn tochten beperkten zich meestal tot zijn habitat Antwerpen, en hadden een duidelijk omschreven doel. Elke dag weer kwam hij thuis met allerlei dingen die hij op straat had aangetroffen en om een of andere reden interessant vond.

Aangezien het vinden en vergaren nooit ophoudt, kampte Castelyns met een permanent ruimteprobleem. In een eerste stadium stockeerde hij zijn vondsten in de kelders van een grote woning aan de Jordaenskaai, die hij deelde met andere kunstenaars, onder wie Guillaume Bijl, Ria Pacquée en Guy Van Bossche. Toen de kelders vol raakten huurde hij garageboxen en havencontainers. In piekperiodes namen zijn collectiestukken en composities niet minder dan 4.000m² in beslag.

Zo is hij, met zijn levenslang volgehouden miserabilisme, stilaan uitgegroeid tot een levende legende, die in de kunstwereld ook erkenning kreeg, zij het dan in beperkte kring. Want hoewel hij het allerminst zo bedoeld heeft, was Frank F. Castelyns in de eerste plaats een artist’s artist, het type dat andere kunstenaars boeit en inspireert, maar niet zo gauw geliefd raakt bij het bredere publiek.

Kunstenaar Guillaume Bijl maakte een kleine selectie van zijn werk om ook het brede publiek te overtuigen. Van 27 april tot en met 20 mei kan je een selectie van zijn werk bewonderen op de vijfde verdieping van het museum.

Opening:

De INBOX-presentatie met werk van Frank F. Castelyns wordt donderdag 26 april feestelijk geopend met een woordje uitleg door Paul Ilegems en curator Guillaume Bijl.