Arne Bastien

Arne Bastien | Public Spirit

Voor zijn derde solotentoonstelling in galerie Transit onwikkelde Arne Bastien (ºEeklo, 1989) een verrassend kunstenaarsboek 'TERRAIN VAGUE NR. 2'.
De presentatie van het boek wordt in de tentoonstelling een visueel element dat in dialoog gaat met een nieuwe reeks schilderijen en tekeningen.

Sabine Alexander schreef in 2016 in Kunsttijdschrift Vlaanderen volgende commentaar bij zijn werk: 'Het werk van Arne Bastien beweegt zich tussen abstractie en figuratie, tussen de tastbare en onstoffelijke werkelijkheid die gestold wordt in vele tactiele lagen verf. De kunstenaar werkt op doek, paneel of ander materiaal dat hem bruikbaar lijkt en dat hij na een eerste 'worp' voortdurend bijwerkt, aanpast of overschildert.
Arne Bastien brengt de verf aan in opeenvolgende lagen die verzadigd zijn van materie en kleur. Niet enkel olieverf, maar ook industriële lak en verf uit de spuitbus kunnen hiervoor dienen, als de materialiteit van het medium maar zichtbaar blijft. De kunstenaar geeft de indruk zijn parcours eigenmachtig uit te stippelen, zonder zich veel aan voorgangers en voorbeelden te spiegelen. "Kunst moet persoonlijk zijn en moet radicaal omgaan met de dingen", zegt Bastien. Hij spreekt zacht en omzichtig, bedenkt dat hij nog niet vaak zijn kunst heeft moeten verwoorden. "Je schildert soms dingen zonder dat je erbij stilstaat waarom je ze schildert, pas nadien komt de reflectie, net zoals de titels ook vaak later ontstaan".
De nonchalance waarmee Bastiens werken gemaakt lijken is slechts schijn. Ze zijn het resultaat van een complex gedachte- en schilderparcours.'

Deze tekstfragmenten zijn in 2018 nog steeds toepasbaar op zijn werk en bevestigen zijn heel persoonlijke aanpak van het medium schilderkunst.

Artists: Arne Bastien

Also happening at Arne Bastien | Public Spirit