Jan Vanriet

Collected Stories: Fawn With Diana (Series ‘Glyptothek’)

'Collected Stories' is Vanriet's dertiende individuele tentoonstelling in Galerie De Zwarte Panter – de samenwerking begon reeds in 1973. Ze verzamelt vier thema’s: van schilderijen geïnspireerd door klassieke beelden uit de Glypthotek in München, via een reeks intimistische huisscènes (de schaduwen van catalpa’s in de tuin) vermengd met de vijandigheid van de buitenwereld (de brandstichting in een asielcentrum in Bilzen), dan de epische rouw na de Superga-vliegramp in 1949 nabij Turijn, waarbij het kampioenenelftal van Torino omkwam – een rouw die een hele natie beroerde – en ten slotte de 41 gouaches aangereikt door de autobiografische dichtbundel Heldenleven die in het voorjaar verscheen bij uitgeverij Polis.

Voor de catalogus schreef Jan Vanriet enkele spitse toelichtingen over de inhoud en de achtergronden van zijn werk. Ze worden aangevuld met een essay van de vermaarde Poolse dichter Adam Zagajewski, (Lviv, 1945), een ware ‘metafysische dichter’ en essayist. Nobelprijswinnaars Czesław Miłosz en Joseph Brodsky beschouwden hem al in de jaren tachtig als de belangrijkste Poolse dichter van zijn generatie. In 2004 won hij de Neustadt International Prize for Literature, in 2016 de prestigieuze Canadese Griffin Poetry Prize en in 2017 de belangrijkste Spaanse bekroning, de Premios Princesa de Asturias. Zagajewski doceerde onder meer aan de Universiteit van Houston en de Universiteit van Chicago.

The book ‘Collected Stories’ is available as a bibliophile edition of 25 signed and numbered copies, including two watercolored prints by Jan Vanriet. Price: € 500. A regular edition is available for € 30, excluding mailing costs. ‘Collected Stories’ is a publication by de Vrienden van De Zwarte Panter, and accompanies Vanriet’s eponymous solo exhibition, on view at De Zwarte Panter until January 17.

Artists: Jan Vanriet

Also happening at Collected Stories: Fawn With Diana (Series ‘Glyptothek’)