Debby Huysmans

Flotsam

Twee jaar geleden stootte Debby Huysmans (°1980) tijdens een wandeling in het Boekenbergpark in Deurne op één van de grootste artificiële grottencomplexen van West-Europa. Het complex dateert van begin 19de eeuw. De toenmalige baron die het huidige park beheerde, organiseerde er ondergrondse feestjes. Ruim anderhalve eeuw later vond een speleologische vereniging er onderdak en in 1963 starten ze in het grottencomplex een klein natuurhistorisch museum.

Huysmans verzamelt en conserveert beelden waarin het verborgene zichtbaar wordt en vanuit die idee raakte ze gefascineerd door die artificiële ondergrondse wereld. Bij het fotograferen van verschillende elementen uit die wereld doken er enkele paradoxen op. Een grot, die bij uitstek authentiek en tijdloos is, bleek iets artificieels. Er dreigen kostbare artefacten in weg te kwijnen en haar donkerte was evenzogoed een spel van licht. Het geheel is een bevreemdende wereld, een poging tot conservatie, het onzichtbare zichtbaar maken en omgekeerd, het perfectioneren van de imperfectie.

Debby Huysmans studeerde fotografie aan het KASK in Gent. Haar werk was o.a. te zien in het FoMu, BredaPhoto, Biënnale Moscow, Croxaphox Gent en Kulturhuset Stockholm.
Bij de tentoonstelling in De Garage verschijnt haar 5de boek Flotsam, gepubliceerd door MER.

Artists: Debby Huysmans