18.05.2018–12.08.2018 Gaston De Mey Galerie Schoots + Van Duyse
Gaston De Mey
Artists:

Gaston De Mey

Gaston De Mey (Kaprijke 1933 - Eeklo 2015) genoot zijn opleiding aan de kunstacademie van Eeklo. In die periode schilderde De Mey figuratief. Onder invloed van de avant-garde kunst die onder andere in Antwerpen bloeide in de late jaren ‘50 en vroege jaren ‘60, verschoof zijn focus naar de abstractie.

In het jaar 1968, na zijn eerste van vier onderscheidingen bij de prijs La Jeune Peinture Belge, brak De Mey radicaal met zijn figuratieve vooropleiding. Hij ontwikkelde een unieke stijl en maakte voortaan enkel nog gebruik van letters. Zijn oeuvre bestaat uit talloze doeken en panelen waarbij namen, citaten, zinnen en verhalen ontrafeld werden tot het kern-DNA van de taal: de 26 letters van het alfabet. Deze herschikte hij tot structuren en vormen die een volledig vernieuwende esthetiek brachten in de schilderkunst.

Het werk is opgenomen in de collecties van onder andere Mu.ZEE, het Groeningemuseum, het M HKA, het KSMK, het SMAK en het FeliXartMuseum. Het werd getoond in tientallen belangrijke expo’s.