koen van den Broek

Wall Works

Het schilderkunstig oeuvre van Koen van den Broek (°1973, BE) geniet reeds twee decennia internationale bekendheid. De tentoonstelling WALL WORKS legt het accent op een ander aspect van zijn parcours: kunst in opdracht voor de publieke ruimte, in situ werk en samenwerkingen. van den Broek verwezenlijkte onder meer het monumentale werk Sampled in opdracht van het AZ Sint-Maarten (BE, Mechelen) dat de kunstenaar uitdaagde zijn archieven digitaal te samplen. Hij beschilderde de Hofkamer te Antwerpen, een 18de -eeuwse pronkruimte waar muren, inclusief plafond, bekleed werden met doek. Voor Opera Ballet Vlaanderen leverde hij de affichecampagne voor het seizoen met als thema Borderline. Een sculptuur voor de openluchttentoonstelling De Blik van Bruegel: reconstructie van het landschap, platenhoezen, boekcovers, zijn slechts een greep uit wat de voorbije jaren is ontstaan.

WALL WORKS onderzoekt hoe dit onderdeel van zijn traject Van den Broek uitdaagt op gebied van dimensies, schaal, verhouding tot de locatie, materialen, texturen, het gevoel voor veranderlijkheid en reflectie en de verrijkende wisselwerking met de praktijk in het atelier. Deze projecten illustreren de originele kijk van de kunstenaar en zijn visie op kunst als een essentieel onderdeel van de maatschappij. Zowel permanente, als tijdelijke, als niet uitgevoerde projecten komen aan bod in deze tentoonstelling die is opgevat als één coherente installatie. Aan de hand van ontwerpen, maquettes, foto’s, afgewerkte objecten, en nieuwe ingrepen wordt voor het eerst, en op een unieke manier, inkijk gegeven in het totale universum van de kunstenaar.

WALL WORKS is de eerste grote solotentoonstelling van Koen van de Broek sinds 10 jaar. In het voorjaar van 2010 liep de tentoonstelling 'Curbs & Cracks' in het SMAK in Gent.

Artists: koen van den Broek