Chloé Op de Beeck

Perhaps

In het werk van Chloé Op de Beeck worden foto’s en video’s gecombineerd met objecten die ze maakt of verzamelt. Met deze verschillende media bouwt ze installaties die een open choreografie evoceren in dialoog met de ruimte.

In haar beelden focust ze niet op het centrum maar op wat we in cinematografische termen de ‘achtergrond’ en ‘figuranten’ noemen. Haar installaties ontwijken de narrativiteit of leggen ze lam. De geïsoleerde beelden en repetitieve bewegingen suggereren potentiële verhalen die nooit tot een hoogtepunt komen. Op deze manier tracht ze de kijker onder te dompelen in een toestand van extreme gevoeligheid: we ervaren de diepe aandacht van de kunstenaar voor de omgeving en een tactiele nieuwsgierigheid alsof je voor de eerste keer de wereld ontdekt. Het standpunt dat tegelijkertijd maker en kijker toebehoort roept een simultane ervaring op van hecht contact en onrust.

Voor de tentoonstelling in De Garage onderzocht Chloé Op de Beeck de lokale context. Door met haar specifieke blik - die zowel afstandelijk als intiem is - te kijken naar haar vertrouwde omgeving is ze in staat om beelden te maken die haar en onze relatie met de werkelijkheid hernieuwen.

Artists: Chloé Op de Beeck