Rien Schellemans & Gijs Waterschoot

Fruit en Notes 🍏

Rien Schellemans (Brugge, 1994) en Gijs Waterschoot (Soest (DE), 1990) ontmoetten elkaar tijdens hun studies aan het KASK Antwerpen. In 2017 begonnen ze spontaan samen te werken aan een organisch groeiend project van contextuele beklimmingen, zeewireconventies, confituur en jodelconcerten. Sinds maart 2020 is er een afstand tussen hen van meer dan 2222 km (Antwerpen - Syros). Dit weerhoudt hen er niet van om de samenwerking verder te zetten.
Tot op heden delen de twee hun ateliers via postorders, WeTransfers en Skype-gesprekken. Hun werkgebied omvat een steeds groter wordend register dat zich niet beperkt tot het ‘beeld’ en zich steeds meer richt op geschreven en gesproken woord, geluid, beweging en de interactie tussen hen beiden en hun omgeving.
Met Fruit en notes brengen Gijs Waterschoot en Rien Schellemans een onvolledig overzicht van voorstellen en ideeën voor een mogelijke presentatie. Wanneer de twee in dialoog gaan maken ze snel en veel associaties. Met deze installatie doorbreken ze verwachtingen en gaan ze op zoek naar een nieuwe logica van gelaagdheid, voor het eerst zichtbaar gemaakt op schaal 1:40.5 via de klassieke gele ‘sticky notes’. Post-its (als drager) worden hier ingezet als mobiel sculpturaal, architecturaal element. Door te spelen met een voortdurend veranderende accrochage van archiefbeelden en notities trachten de kunstenaars te ontsnappen aan de regels van het raster: de tentoonstelling. Met een zekere ‘lichtheid’ wordt een fluctuerend denkproces gevisualiseerd.
Door de dingen die dichtbij zijn vanop een afstand te bekijken en de dingen die veraf zijn van dichtbij te bekijken worden alternatieve praktijken geprovoceerd. (Miyamoto Musashi, G.W, R.S.)
Fruit:
appel citroen clementine kiwi peer sinaasappel
dank aan Winnie Claessens

Artists: Rien Schellemans & Gijs Waterschoot

Also happening at Fruit en Notes 🍏